Wednesday, November 5, 2008

Vremena se mijenjaju

Hazreti Alija r.a., jedne prilike je rekao:"Odgajajte (i ucite) svoju djecu za ono vrijeme u kome ce oni zivjeti." Drugim rijecima kazano: Odgajajte svoju djecu drugacije nego što ste vi odgajani jer su oni rodjeni u drugacijem vremenu od vas. Na primjer, mnogi roditelji su rodjeni u vrijeme kad su radio, TV ili kompjuteri bili rijetkost. Danas su te stvari naša svakodnevnica. Muslimani moraju živjeti u sadašnjosti i suociti se s izazovima. Trebaju i moraju znati upravljati telvizijom i kompjuterom, odnosno internetom, a ne da to isto njima upravlja.
Roditelji takoder trebaju vježbati bolju kontrolu medijskog utjecaja, bilo preko radija, TV-a ili Interneta. Oni mogu uspostaviti kontrolu u odredenim situacijama dajuci ispravne ali prijateljske komentare kako bi djeci pomogli da naprave razliku izmedu dobrog i lošeg. Alternativa je i da roditelji obezbijede djeci program o zdravoj sredini i relaksaciji. Muslimani moraju zaštititi kako užu, tako i širu familiju.
Islamske zajednice trebaju ponuditi više mogucnosti za socijalizaciju, npr. Mektebe, razne sekcije kroz sportske aktivnosti i sl., gdje ce uciti djecu o islamu, o moralu, o halalu i sl. Muslimani imaju odgovornost da pomognu svakom djetetu.

No comments: