Sunday, November 16, 2008

SAMOPREISPITIVANJE

Roditelji mogu puno uciniti na unapredjivanju svojih roditeljskih vjestina kroz samopreispitivanje.
Ovaj proces im pomaze da u svoju djecu usade odredjene izuzetne kvalitete koje ce im pomoci da postanu snazni i samouvjereni muslimani koji se mogu oduprijeti iskusenjima oko sebe.
A to pomaze djeci da izgrade snaznu, uravnotezenu licnost koja ce imati pozitivan pogled na zivot; ona ce biti samouvjerena i znat ce da mogu ne samo imati pozitivan ucinak na svoju okolinu, vec da je ono sto joj oni mogu ponuditi vrijedno postovanja.
Uz ovakve karakteristike djeca c biti sposobna da prihvate sve sto je dobro i da odbace sve sto je lose i, cak, da utjecu na drustvo u kojem zive.
Oni ga mogu upravljati u pravom smijeru tako sto ce razvijati ispravne moralne vrijednosti za svoje dobro i za dobro generacija koje dolaze.


Mi kao roditelji moramo zakopati duboko u svoju proslost, razmisljati o svom djetinjstvu i otkriti svaki skriveni razlog koji bi mogao biti uzrokom nekog naseg postupka kao roditelja.
Cesto se desi da govorimo svojoj djeci na odredjen nacin, a ako prestanemo o tome razmisljati, shvatit cemo da radimo isto ono sto su nama radili nas otac i majka ili staratelji.

Primjer negativnog postupanja je kada mi, kao roditelji, pokusamo rijesiti neki konflikt s djetetom dok smo ljuti. Ako budemo vikali, galamili i svadjali se sa djetetom samo da bi nas prosla srdzba, onda se kao roditelji negativno ponasamo.
Medjutim, ako budemo kontrolirali svoju srdzbu koristeci tehnike kontroliranja srdzbe koje nam je propisao nas dragi Poslanik, sallallahu 'alejhi ve sellem, i ucili svoju djecuda tako rade, a zatim mirno prodiskutirali o problemu, onda se kao roditelji pozitivno ponasamo.

Spoznavanje nasih jacih strana i nasih slabosti prvi je korak u unapredjivanju naseg roditeljskog ponasanja.
Ibn Kajjim je rekao: "Sustina stvari je u ostavljanju nezdravih, nasljedjenih navika."
*************
Dr. E. Besir i Dr. M.R. Besir (Odgoj djece)

No comments: