Friday, November 21, 2008

Srategija odgoja

Da li se ikada zapitali koliko ste puta reagirali negativno prema djetetovim "nestašlucima" tijekom dana? Možda otkrijete da kritizirate više nego što komplimentirate. Kako biste se osjećali kada bi vaš šef imao toliko negativnog naboja, čak i dobronamjernog?

Puno učinkovitiji pristup je "uhvatiti" dijete dok radi nešto dobro: "Sam si se sjetio namjestiti krevet, pa to je sjajno!" ili "Promatrala sam te dok si se igrala s drugom djecom, bila si vrlo strpljiva - mama je ponosna na tebe!"

Gledajući "na duge staze" takve će izjave ohrabriti dobro ponašanje, za razliku od ponavljanja oštrih ukora. Usredotočite se na to da svakoga dana primijetite neku dobru stvar koju možete pohvaliti. Budite velikodušni u nagradivanju - vaša Ijubav, zagrljaj i komplimenti mogu učinit čuda i često su dovoljna nagrada. Vrlo brzo ćete uvidjeti da ponašanje "napreduje" prema željenom.

Mala djeca u velikoj mjeri ponašanje uče promatrajući vas. Što su mlađa, više će se ravnati prema vama. Prije nego što planete i počnete vikati pred djetetom, razmislite želite li da se vaše dijete tako ponaša kada se razljuti. Stalno budite svjesni da vas vaše dijete promatra. Studije su pokazale da djeca sklona agresivnom ponašanju obično ako kod kuće imaju uzor za takvo ponašanje.Stvorite uzor s osobinama koje želite razviti u djetetu: poštivanje, prijateljsko raspoloženje, ljubaznost, poštenje, toleranciju. Pokazujte nesebično ponašanje. Činite dobro drugim ljudima bez očekivanja protuusluge ili nagrade. Zahvaljujte i komplimentirajte. I prije svega: postupajte prema svome dijetu onako kako biste željeli da drugi postupaju prema vama.

No comments: