Friday, November 14, 2008

Roditelji bitni faktori intelektualnog vaspitanja

Pod faktorima intelektualnog vaspitanja podrazumijevamo uticaje raznih institucija i drugih elemenata drustva na intelektualni razvoj licnosti. To su, prije svega porodica, zatim predskolske i skolske ustanove, ustanove za obrazovanje odraslih, mass mediji i kulturne institucije.

Porodica je naravno najznacajniji faktor koji utice na intelektualni razvoj licnosti, i to je, u vecini slucajeva, prvi i najbitniji faktor. U porodici dijete stice svoja prva saznanja, svoja prva iskustva, uci svoje prve rijeci… Kada nauci govoriti, pa i prije toga, dijete biva veoma radoznalo, pa zapitkuje puno toga, jer ga na to tjera ona urodjena djecija radoznalost. Od toga sta i kako cemo mu odgovoriti uveliko zavisi njegovo intelektualno bogatstvo, to uveliko odredjuje intelektualni razvitak djeteta. Dobijeni odgovori, ne samo sto bivaju uzrokom sticanja novih znanja, vec ujedno bivaju uzrokom i novih pitanja. U pocetku su ta pitanja formulisana veoma prosto – sta, kako, zasto, a kasnije postaju slozenija. Na pitanja djece treba pazljivo odgovarati, i ne izbjegavati odgovore, jer to moze samo da ugusi prirodnu radoznalost djece. Roditelji trebaju pricati sa svojom djecom i na dobro smisljen nacin voditi te razgovore kako bi djeci na najefikasniji nacin prenijeli svoja iskustva.
Djeca vole bajke jer one zadovoljavaju njihovu teznju za fantazijom i saznanjima, a vole i slikovnice, i uz njih najbolje uce. Takodjer je pozeljno da se dijete izvodi na izlete i da se upoznaje sa prirodom. Porodica moze da ima veoma snazan uticaj na intelektualni razvoj djeteta.

No comments: