Saturday, November 29, 2008

Uzroci poremecaja u ponasanju kod djece

Prema autoru knjige 'Djeca koju je teško odgajati' prehrana igra veliku ulogu u ponašanju.

Prehrana koja se sastoji od konzumiranja prženih krumpirića, slatkiša, dakle previše soli, šećera i masnoća životinjskog porijekla, a premalo vitamina, minerala, kemijskih elemenata i bjelančevina, a uz nedostatak kretanja, pušenje i konzumiranje kofeina, uzrokuje porast adrenalina, opći nemir i hipertoniju.

Drugi uzrok poremećaja u ponašanju leži u negativnim podražajima koje djeca primaju gledajući nasilne scene na televiziji. U većini slučajeva djeca oponašaju protagoniste crtanih filmova, serija ili filmova uživljavajući se u njihove uloge.

Treće područje obuhvaća situaciju kod kuće i općenito u obitelji. Djeca puna strahova kako svjesnih tako i nesvjesnih; bojiese oca koji je sklon fizičkom kažnjavanju; boje se neuspjeha u školi; boji se uspoređivanja sa bracom i sestrama; boje se moguće rastave roditelja…
Jednog dijela strahova se rješavaju agresijom prema drugima te na taj način smanjuju svoje strahove.

Četvrto područje uzroka nalazi se na području škole i nastave. Nastavnici ne znaju kako se postaviti naspram dječje agresivnosti. Na agresivnost odgovaraju moralnim apelima ili vlastitim verbalnim ispadima čime postižu čak suprotni učinak od željenog, jer na taj način osnažuju i pojačavaju te, u neku ruku, nagrađuju agresivno ponašanje. Naime, dijete tako dobiva baš ono što iskazanim ponašanjem traži: pažnju, moć, divljenje i potiskivanje vlastitog straha.

No comments: