Friday, November 21, 2008

Odgoj je dugorocni cilj

Vještinu kojom ce roditelji odgajati djecu treba uciti kako bi odgojni pristup prilagodavali individualnim i vrlo specificnim potrebama pojedinog djeteta.

Provodeci odgoj roditelji griješe ako kod svoje djecu stvaraju utisak da je jedino i najvažnije mjerilo njihove vrijednosti, postignuce u obrazovanju, odnosno školski uspjeh.
Jednako je važno pomoci im u njegovanju i razvoju drugih socijalnih uloga i vještina te ih ujedno pripremati za one što ih ocekuju u buducnosti (uloga prijatelja, brata/sestre, rodaka, susjeda, partnera, buduceg roditelja).
Samo uravnoteženim njegovanjem svih tih važnih uloga stvara se kreativna osobnost i dinamicna svakodnevnica. U slucaju prolaznog zakazivanja u nekoj od važnih uloga, dobro obavljanje ostalih uloga pojedincu ce omoguciti da ocuva psihicku ravnotežu. Koliko djece pati, a koliko ih cak razmišlja o suicidu zbog školskog neuspjeha?
Važno je roditeljima ukazivati da održavaju što kvalitetniju komunikaciju sa svojom djecom, da vode racuna o njihovim emocionalnim i drugim potrebama. Obiteljska kohezija i bliskost djece i roditelja pretpostavka su njihovog zdravog odrastanja i najbolja zaštita od skretanja prema rizicnom društvu i zloporabi droga.

Osposobljenost za samozaštitu zdravlja i usadena želja za dugim životom najvažnije je postignuce obiteljskog i školskog odgoja djece.

No comments: