Wednesday, August 13, 2008

Sta trebamo znati:

Svaka majka treba posjedovati sljedeće kvalitete:

- Da bude svjesna svojih odgovornosti.

Biti majka je zanimanje i karijera. One žene koje namjeravaju biti majke trebaju biti spremne uložiti trud i vrijeme, i moraju prići tom poslu planski i osmišljeno. Dužnost im je da se obrazuju za taj zadatak i pronađu za njega odgovarajuću metodu i tehniku.

- Da postavi jasne ciljeve.

Majka mora uvijek znati šta očekuje od djeteta i to mu mora jasno dati do znanja. Nije mu dovoljno samo govoriti da bude dobro i poslušno. Ono mora tačno znati šta se od njega očekuje. Dijete se mora podučiti kako da se ophodi sa drugima, kako da se ponaša u društvu i sl.

- Podsticati djecu prema njihovim mogućnostima

Poslanik, s.a.v.s., je rekao: “Ljudska bića su kao rudnici zlata i srebra,” čime se hoće reći da svako ljudsko biće dolazi na svijet sa potencijalom koji se treba iskoristiti u korisne svrhe. Djeca imaju sposobnosti pomoću kojih mogu biti uspješni u raznim oblastima. Neka pokazuju umijeća i zanimanje u jednom polju dok druga izabiru druga. Dobra majka ne poredi jedno dijete sa drugim nego nastoji da iz svakog otkrije najbolje u njemu. Ona pomaže djetetu da razvije njegove sposobnosti u svakoj oblasti u kojoj ono pokazuje interes i mogućnost.

No comments: