Sunday, August 24, 2008

Samoodgoj preduvjet za odgajanje

Esselamu alejkum wr wb

Odgoj je djelatnost koju poduzima osoba koja aktivno radi na vlastitom usavršavanju, razvoju i samorealizaciji. Samoodgoj, kao temeljni preduvjet odgoju, tema je o kojoj bi bilo poželjno da razmisle mnogi roditelji i ogajatelji.

Cilj odgoja je da pojedinci postanu sretne, kreativne i slobodne osobe, a takve osobe su i produktivne osobe. Njihovo djelovanje izvire iz njihove slobode i čiste potrebe za stvaranjem, a njihova energija usmjerena je ka pozitivnim ciljevima. Takve osobe sebe ne doživljavaju samo kao sastavni dio neke veće cjeline, kao sastavni dio društva, nego kao cjelinu. Zbog toga je takvim osobama vrlo teško, ako ne i nemoguće, manipulirati. Oni imaju mnogo više energije za djelovanje, jer je ne troše na borbu za svoje mjesto u društvu, na borbu protiv drugih ljudi i (ili) na sređivanje svog unutarnjeg bojnog polja.

Razumljivo je da trebamo odgajati dijete prema društvu i za društvo u kojem živimo, ali to nikako ne bismo smjeli učiniti pod cijenu da uništimo individualitet. Takav manipulativni čin stvara doslovno duševnog invalida. Dijete koje od prvih dana svoga života nije naučilo vještinu slobodnog izbora i samostalnog mišljenja, neće biti sposobno ni kada odraste da prepozna svoje potrebe, svoje mogućnosti, vlastite stavove, osjećaje i misli. Takva osoba ne živi svojim životom, takva se osoba veseli samo onda kada svojim postupkom zadovolji nečiji autoritet. Svoj život ravna prema mišljenju drugih, okolina postaje jedino mjerilo vlastitih aktivnosti.

Vrlo je jasna razlika između odgoja i manipulacije. Bilo bi poželjno da roditelji i odgajatelji prestanu manipulaciju zvati - odgojem. Na taj način, pravilno koristeći riječi, veća je vjerojatnost da će postati svjesni kada obavljaju koju od tih aktivnost, a svjesnost ih može približiti cilju - odgoju!

No comments: