Sunday, August 24, 2008

Idemo u biblioteku svi skupa!

Esselamu alejkum wr wb

Biblioteka je mjesto gdje se uci, gdje se uci uciti, prihvacati sebe i zivjeti s drugima. Citanje je temeljna aktivnost za ucenje gotovo svih sadrzaja, a biblioteke imaju snazan uticaj na razvijanje citalackih navika i vjestina.
Osim javnih gradskih ili skolskih biblioteka oformite kucnu biblioteku u kojoj cete svakako imati poseban odjeljak za djeciju literaturu.
Djecu mozete motivisati da citaju, i tako im razviti naviku citanja i omiliti knjige, kroz razne vidove nagradjivanja.
Npr. ucinkovit nacin motivisanja djece na citanje ili ucenje je postavljanje kasice za skupljanje novca na njihov radni sto, i sa svakim uspjehom, naucenom lekcijom i procitanom knjigom ubaciti odredjenu svotu novca, koji bi djeca poslije pametno utrosili uz vase savjetovanje i uputu.
Obavezno im za jedan dio novca kupite omiljene knjige ili pak knjige za ucenje stranih jezika, a preostali dio novca utrosite po njihovoj zelji.

Veoma vazno je znati kako poucavati da ucenje rezultira kvalitetnim, korisnim znanjem, znanjem koje mijenja ponasanje, koje je usmjereno na bolji, potpuniji zivot i okrenuto je dobru. Šta vrijedi uciti? Koje metode koristiti za postizanje trajnoga pamcenja? Cime postici kreativno, funkcionalno i kriticko iskoristavanje znanja? Kojim metodama mozemo postici da ucenik ucenje dozivi kao mogucnost za novu spoznaju, a ne prisilu? Kako ce nauciti „prosijavati informacije“, zadrzavati samo ono što je potrebno, zauzimati stav i sam odlucivati (preuzeti odgovornost za vlastito ucenje)? Kako, dakle, odgojiti odgovorne osobe?

Takodjer trebamo znati metode kojima cemo najbolje ostvariti ucenje, nacine i oblike rada koje ce ucenici prihvatiti i uz koje ce moci i htjeti uciti, pripremiti poticajna pitanja otvorenoga tipa koja vode ostvarenju cilja - to je priprema ucenika za cjelozivotno ucenje.

Da bi smo sve ovo postigli, i mi odgajatelji trebamo se zajedno sa djecom zaputiti ka biblioteci i tamo za nas pronaci knjige koje pojasnjavaju metode rada i odgajanja te obrazovanja djece, a za djecu ono sto im je najzanimljivije ili najpotrebnije u odredjenom stadiju odgoja i obrazovanja.

Molim Uzvisenog Allaha da nam svima poveca znanje i mudrost, jer je „znanje bez mudrosti opasno!“ (izreka).

No comments: