Wednesday, August 13, 2008

NE NAPADAJTE DIJETE - NAPADNITE PROBLEM !!!

NE NAPADAJTE DIJETE - NAPADNITE PROBLEM!


Uvijek treba imati na umu da nikada ne smijemo napadati dijete kao osobu, nego problem (prema riječima dr. sc. D. Maleš). Neprimjereno postupanje odrasle osobe može imati dugoročne posljedice po dijete.

NE GOVORITE DJETETU DA ONO NIJE DOBRO


Ovakve izjave direktno šalju djetetu poruku da je zločesto. Riječ zločesto je vrlo gruba i ako je pomno analizirate (zlo - čini - često), uočit ćete da je toliko ružna da se zapravo ne može odnositi na djecu (iako se često koristi).


NEMOJTE POSRAMLJIVATI, POTCJENJIVATI, PONIŽAVATI DIJETE:


Poruke ovakvog tipa dijete doživljava vrlo duboko. Djetetu se ruši samopouzdanje i pozitivna slika o sebi.


NEMOJTE GA USPOREDJIVATI S DRUGIMA:
Ne zaboravite da je vaše dijete posve jedinstveno i neusporedivo niti s jednim drugim bićem (čak niti s braćom i sestrama). Djeca prolaze kroz iste ili slične razvojne faze, ali se svako dijete razvija svojim vlastitim tempom. Roditelj mora prihvatiti svoje dijete onakvim kakvim ono jest.


NEMOJTE UPOZORAVATI SAMO NA NEDOSTATKE:


Potrudite se da u djetetu vidite što više lijepih i dobrih osobina koje ćete njegovati i poticati jer želite da ih dijete zadrži i kad odraste. Ako smatrate da dijete nije nešto učinilo kako treba, recite mu to konkretno, ali isto tako konkretno pohvalite nešto što želite da vaše dijete nastavi činiti (pr. „Danas mi se svidjelo kako si sa sestrom podijelio svoje igračke! Bio si pravi prijatelj!")

I NIKAD, ALI BAŠ NIKAD NE RECITE DJETETU (ČAK NI U ŠALI):

U svakom trenutku dijete se treba osjećati voljeno i željeno, čak i kad se ljutite na njega. Imate se pravo ljutiti na svoje dijete (to je ljudski), ali i dijete ima pravo biti voljeno (potreba za emocionalnom vezom djetetu je jedno od temeljnih potreba i prava).

No comments: