Wednesday, August 27, 2008

savjeti pokupljeni negdje usput

Najviše mi je žao roditelja koji djecu tjeraju da studiraju ono sto ne žele, jer im taj posao omogućava dobru platu. Roditelji bi trebali djecu da uče više o novcu. Zašto? Da ne bi dozvolili da čitav život teško rade i da na njihovoj naivnosti neko profitira.

Danas roditelji daju iste one savjete koje su njihovi roditelji njima davali. Taj savjet, pa i savjet mojih roditelja, možda je dobar za one koji su rođeni 1945 godine. Djeca koja slušaju te savjete bit će ograničena i govorit će da im je cilj završiti fakultet!? Tada dobijete jednu nesposobnu "obrazovanu" generaciju koja nosa diplome, nemajući vizuju šta da rade nakon fakulteta, gdje da se zaposle i onda na kraju obično rade nešto za što nisu kvalifikovani, i postanu paraziti koji su protiv svega i svakoga.

Učite svoju djecu više o novcu, učite djecu o računovodstvu, osnovama ekonomije i investiranju. Znam da su to predmeti kojima se najteže ovladava, al su to predmeti koji će im omogučiti da odaberu profesiju koju vole da rade, a ne zbog sigurnog posla, beneficija ili dobre plate.
Nemojte djeci stvarati mentalne sklopke.
Naučite djecu da troše pare, jer 10 maraka osobe, koja zna trošiti pare, je mnogo više od 100 maraka osobe koja ne zna trošiti pare.

No comments: