Monday, August 25, 2008

Budite primjer djeci!

Svaki roditelj koji odgaja dijete treba se znati suočavati i rješavati svoje probleme i neugodne situacije, jer jedino na takav, konstruktivan način, on daje primjer. A znamo da primjer odgaja bolje od mnogih, neki put i praznih, riječi.
Odgajatelji i roditelji uče djecu kako da žive sretno, kako da se suočavaju s kompleksnijim situacijama, tako da one ne postaju problemi, nego životni izazovi.

Roditelji koji i sami uče i napreduju, mogu postavljati neke zahtjeve na djetetov napredak. Uglavnom su najzahtjevniji oni roditelji koji sami nemaju motivacije ni težnje da napreduju, da se mijenjaju i uče nove stvari. Kao da očekuju da dijete postige nešto čime će se oni poslije "kititi", kroz njega žive neke težnje koje nisu sami imali hrabrosti ili mogućnosti ostvariti. Tada, naravno, roditelji počinju koristiti manipulaciju kao oruđe za postizanje svojih ciljeva, umjesto da odgajaju dijete i podržavaju ga u odabiru njegovih vlastitih vrijednosti i ciljeva. "Razvitak naime ničije osobnosti ne može podupirati onaj tko prije svega ne razvija svoju vlastitu osobnost..."

"Ne treba zaboraviti da je upravo ljubav najbolja ili čak jedina prava odgojna osnova."

No comments: