Thursday, September 25, 2008

Znati samostalno AKTIVNO učiti

Esselamu alejkum wr wb

Jeste li sigurni da vaše dijete zna samostalno aktivno učiti?
Provjerite:
  1. Zna li vaše dijete način na koji se bolje uči i duže pamti naučeno i da li mu je to ikada pokazano?
  2. Je li u poznato kako da prilikom odgovora istakne ono što je bitno, kako da se pravilno i jasno izražava i kako da pokaže znanje na testovima?
  3. Zna li samostalno napisati kratak i jasan opis nekog događaja ili doživljaja, odnosno uobličiti i izložiti sadržaj nekog teksta sa pravilno naglašenim i po važnosti organizovanim bitnim pojmovima?
  4. Zna li, prilikom rješavanja matematičkih zadataka (primjerenih nivou školovanja), samo uočiti problem, dati mu matematički izraz i riješiti ga do kraja?
  5. Posjeduje li vlastiti riječnik u koji redovno upisuje, od prve do posljednje lekcije, nove riječi iz stranih jezika, sa njihovim značenjem i vrstom?
  6. Da li zna šta znači iznositi kritičko mišljenje o nečemu, odnosno baniti svoj stav argumentima, sa uvažavanjem tuđeg mišljenja i mogučnošću promjene vlastitog pred snagom dokaza?
  7. Je li vaše dijete svjesno svojih misaonih vještina: pažnje, prikupljanja informacija, razumijevanja i stepena razumijevanja, znanja i stepena znanja za razliku od prepoznavanja i sjećanja?

No comments: