Sunday, September 14, 2008

Pravila za optimalno ucenje

1. Priprema za učenje
Da bismo maksimalno iskoristili vreme za učenje, treba se pravilno pripremiti. Odredite i ograničite vreme koje ćete posvetiti učenju. Na primjer, 'učim sutra od 17 do 20 h'. To je važan trenutak u učenju. Što pre znamo da ćemo u određeno vreme početi učiti, to će pre naš mozak početi sortirati znanje koje imamo o određenoj temi da bi se što bolje pripremio za učenje. Osim toga tako ćemo zadovoljiti i sve potrebne tehničke zahteve za učenje da bismo zaista bili produktivni: prikupiti literaturu, odrediti broj stranica ili lekcija koje ćemo naučiti, prostor za rad...
2. Učenje u intervalima
Naučno je dokazano da je bolje učiti u intervalima nego 'u komadu', tj. bez prestanka. Najbolje se uči u intervalima od 45 do 50 minuta. Nakon tog vremena, bez obzira na to imate li osećaj da ste tek tada pohvatali konce i počeli shvatati to što učite, najpametnije je napraviti kratku pauzu od pet do10 minuta i promeniti aktivnost: otići po čašu vode, protegnuti noge, zaliti cveće, skuvati čaj i sl. i zatim se vratiti učenju. Pauze su neizmerno važne za efikasno učenje jer omogućavaju mozgu da integrira stečeno znanje, složi ga i poveže s onim što već zna.
3. Vođenje beležaka
U beleške treba uključiti boje, slike, asocijacije, prostor, maštu, globalni pristup. Idealna je tehnika za to danas već vrlo popularna mentalna mapa koju tvorac Tony Buzan naziva 'šviajcarskim nožem za mozak'. Ona ne samo da povezuje obe strane mozga nego olakšava učenje, ponavljanje, organizovanje misli i prezentaciju sadržaja koji učimo. Zabavno je i lako izraditi i jednako je prihvataju odrasli i deca. Efikasno je sredstvo za učenje, a ključna joj je prednost to što preslikava prirodne procese rada mozga i svake moždane stanice.
4. Redovno ponavljanje
Većina će nas bez ponavljanja već nakon 24 sata zaboraviti 80 posto sadržaja koji je toliko dobro svladala u jedan sat. Da bismo to sprečili, treba ga organizovano i pravovremeno ponavljati. Prvi ga put treba ponoviti 24 sata nakon učenja, što ne mora trajati duže od pet minuta. Drugo ponavljanje sledi dva do tri dana nakon učenja; sledeće nakon nedelju dana, zatim nakon 30 dana i konačno nakon četiri do šest meseci. Tek tada možemo reći da smo trajno memorisali novo znanje.
5. Upotreba tehnika pamćenja
Mnogo je tehnika pamćenja, primera radi asocijacije, vizualizacija, akronimi, ali i dalje se preporučuje mentalna mapa. S njom ne možete pogrešiti, idealna je i za ponavljanje. Ostale tehnike mogu vam više ili manje odgovarati, no mapa koja prati prirodne mentalne procese odgovara svima jer je mentalna slika svega što ste učili, stoga se i letimičnim pogledom na nju možete prisetiti svih sadržaja utkanih u njenu strukturu. Znamo i da mozak može pohranjivati gotovo neograničen broj slika, pa vas ne treba zabrinjavati da će vam se taj sadržaj pobrkati s drugim mapiranim sadržajem.

No comments: