Friday, September 5, 2008

Muska i zenska djeca

Esselamu alejkum wr wb

Poslanik s.a.v.s. je rekao:
Svako dijete… je otkupljeno sa svojom akikom, koja se čini sedmi dan. (Tirmizi, Nesai, Ibn Madže)
Otkupnina je objašnjena značenjem da roditelji činjenjem akike štite svoje dijete da ne postane nevjernik.
Ako se nekome rodi dijete i on želi da žrtvuje u korist toga, on može žrtvovati dvije ovce slične jedna drugoj za dječaka i jednu za djevojčicu. (Ebu Davud, 2836, 2829, 2830)

Ljudi danas pitaju, zašto dva za dječaka a jedan za djevojčicu. Očito je da je vjerski lakše odgojiti djevojčice nego dječake i da su ženska djeca cijelog života pod nečijom skrbi. Dok se ne uda tu je otac ili staratelj, a nakon udaje muž je taj koji se stara o ženi.
Dok dječacima roditelji mogu upravljati negdje do punoljetstva i onda većinu životnih odluka, pogleda na život i opredjeljenja te načina života mladići biraju samostalno. Vrlo rijetko je neko od roditelja odgojio dijete tako da ga sluša i pita za savjet i nakon punoljetstva.

Osim toga za odgoj i brigu o ženskoj djeci neizostavno slijedi Džennet kao nagrada.
Kaže Poslanik s.w.s.:
Čovjeku koji ima tri kćerke, koje hrani i lijepo odgaja dok ne postanu samostalne, Bog će nepovratno darovati Džennet, osim ako počini neoprostiv grijeh.” (Hadis bilježi Hara'iti)

Allahov Poslanik, s. a. v. s., kaže: "Kome Allah podari tri kcerke, ili tri sestre, ili dvije kcerke, dvije sestre, pa upotpuni dobrocinstvo prema njima bojeci se za njih, uci ce u džennet" (Musned imami Ahmeda, 43/2.). "Ko bude iskušan sa necim od svojih kcerki, pa prema njima plemenito postupi, biti ce mu zastor od džehenemske vatre" (Buhari, 1.418.; Muslim, 2.629.).

Subhanallah, koja su kćerke blagodat od Allaha. Em je njihov odgoj olakšan i otkupnina smanjena (akika), em je za njih garantovan Džennet, dok za muškarce treba više otkupnine, više truda i opet nagrada nije zagarantovana ma koliko dječaka odgojili.

Sinov su ukras na ovom svijetu (kako kaže Kur'an), a djevojčice su garancija za Džennet :)

2 comments:

Anonymous said...

Selam alejkum
Sestro mila blogg ti je odlican Allah te nagradio, aminn.
tvoaj seka s......

Odgojiti vodju, alima, hafiza said...

Esselamu alejkum wr wb

Allah i tebe nagradio svakim hajrom, amin. I sve nas skupa :)
Ramadan qabul