Monday, September 15, 2008

POHVALITE ih kad zasluze!

Kada dijete nešto učini dobro, potrebno je izreći pohvalu. Pri tom nam valja imati na umu:

  • Djeca više vole pohvale nego kritike. Dijete koje je iskreno pohvaljeno osjeća se dobro i sklono je ponavljati ponašanje za koje je dobilo pohvalu. Također je sklono ugađati osobi od koje je dobilo pohvalu.
  • Pohvale su osobito značajne za sposobnu djecu koja dobro rade, ali imaju nisko samopoštovanje. Ona će se bolje osjećati i bolje raditi pokažete li da cijenite njihove vrijednosti. Pohvala ne stoji ništa, a donosi velike rezultate.
  • Pohvale su djelotvorne samo kada su iskrene, inače mogu djelovati sasvim suprotno. Niste li iskreni djeca će osjetiti prijevaru i vaše htijenje da samo izvučete osobnu korist. Suprotno tome, iskrenoj pohvali djeca će vjerovati, osjećat će se dobro i njihovo će samopoštovanje rasti.
  • Vrlo važno je da pohvala ne sadrži nikakvu kritiku. Mnogi ljudi skloni su dati pohvalu, ali s neizbježnim "ali". Takva pohvala onda više nije pohvala (nego kritika, o čemu će kasnije biti riječ) i dijete se osjeti prevarenim.
  • Pohvale ne moraju biti samo verbalne. Mnogi neverbalni znakovi, kao što su osmijeh i klimanje glavom djeluju kao pohvale.

Naravno da niti jedan roditelj nije savršen i da svaki dan učinimo mnogo pogrešaka, ali ljubav koja ne posustaje i ne predaje se kompenzira te pogreške. Ako bezuvjetna ljubav izostane, niti jedan savjet o odgoju ne može funkcionirati. Samo dijete koje je sigurno u bezuvjetnu ljubav svojih roditelja može graditi o sebi pozitivnu sliku, imati povjerenje u ljude oko sebe i biti motivirano za dobre odnose.

No comments: