Wednesday, September 10, 2008

Bolje pamcenje

Esselamu alejkum wr wb

Ovih dana djeca su narocito opterecena ucenjem pa sam razmislila na koji nacin da im pomognem i olaksam. Pored skole i skolskih lekcija i zadaca, tu su i kurs engleskog jezika, engleski kod kuce, Kur'an, vjeronauka u dzamiji, arapski i jos mnogo toga...

Pretrazila sam na netu za nas i za vas neke savjete u vezi s prehranom koji mogu olaksati pamcenje, koncentraciju i dati nam vise energije za mentalne ali i fizicke aktivnosti.

Evo nekih savjeta, a vi potrazite jos za vas.

ZA BOLJE PAMĆENJE
- B1, B2, beta-karoten i cink
B1: pšenične klice, grašak, grah, orasi, kikiriki, meso
B2: bademi, žitarice, mlijeko, jaja, jetra
Beta-karoten: zeleno lisnato povrće (npr. špinat), mrkva, sok od naranče
Cink: morski plodovi, južno voće, cjelovite žitarice

Vitamini B-kompleksa najvažniji su za normalnu moždanu funkciju.
B1 (tiamin) bitan je za dobru koncentraciju, a
B2 za brze mentalne reakcije. Beta-karoten je materijal od kojeg tijelo stvara
vitamin A, antioksidans ključan za izoštreno pamćenje.

Mozak oksidira i stvara više slobodnih radikala od ijednoga drugog organa, pa mu treba dodatni antioksidans u vidu vitamina A.
Cink je jedan od najzastupljenijih elemenata u tragovima u mozgu, a njegov nedostatak ima veze s depresijom, oslabljenim pamćenjem i senilnošću.
Jogurt za kasni sastanak. Ljudi koji su imali stresan dan, mogu se opustiti i ospokojiti obrokom od ugljikohidrata - porcijom tjestenine ili kokicama. Komadić pite može ublažiti dosadu ili osamljenost.
No, tko je već umoran, a ima zakazan sastanak tijekom popodneva, imat će više koristi od objeda punog bjelančevina - mesa, jaja ili nemasnog jogurta.

* Ako želite jasno misliti, izbjegavajte zasićene životinjske masti: mast, maslac, masno meso (npr. slanina), masne sireve i mlijeko, alkohol. Hrana s puno zasićenih masti smanjuje dotok krvi u mozak, čime šteti moždanim funkcijama učenja i pamćenja. Alkohol, a posebno njegovo dugotrajno uzimanje, oštećuje komunikaciju između moždanih stanica, zbog čega centri za učenje i pamćenje ostaju izvan pogona.
Istraživači sa Sveučilišta Virginija otkriki su da pijenje limunade zaslađene glukozom neposredno nakon učenja poboljšava učinak pamćenja. Čini se da je glukoza zaslužna za procese pohranjivanja podataka u dugoročno pamćenje.

No comments: