Monday, September 8, 2008

odgoj djece

Muhammed a.s. čini dovu Allahu dž.š. za roditelje koji se trude da odgoje svoju djecu: "Neka se Allah smiluje roditelju, koji se trudi i pomaže svoje dijete da nauči i izvršava ono što je dobro".

"Bdjeti nad hrzom i obrazom svoje porodice je vjerska dužnost, a zanemariti i zapostaviti takve vrline kod djece jeste najveća pokvarenost. Dosta je čovjeku toliko grijeha, ako ne bude dovoljno vodio brigu o onome za koga je zadužen", poručuje Poslanik.

Najveća čast za jednog muslimana je da Poslanik čini dovu za njega, a pomoć, da se zauzme (šefa´at) za njega na Sudnjem danu: "To postiže svaki roditelj musliman koji kroz odgoj, pomogne svome djetetu da bude dobročinitelj". Takvom roditelju Poslanik čini dovu za Allahovu milost.

"Sedmerica će primati nagradu i nakon svoje smrti, dok još budu ležali u kaburu: onaj ko drugu osobu nečemu nauči, osoba koja tekuću vodu dovede u naselje, osoba koja iskopa bunar, osoba koja zasadi palmu i voćku koja će davati plod, osoba koja sagradi džamiju, osoba koja ostavi iza sebe Kur'an da se u njemu uči i osoba koja ostavi iza sebe u islamu odgojeno dijete, koje će za svoga roditelja moliti Allaha za oprost roditeljskih grijeha".

Brigu o sebi, djeci i roditeljima Poslanik usporeduje sa džihadom:"Nije jedini oblik džihada da se čovjek s oružjem u ruci bori na Allahovom putu, nego je i ovo džihad: pažnja prema roditeljima, briga o djeci i porodici, te briga o sebi, kako čovjek ne bi pao na teret drugima". (I.P.H, 1352)

2 comments:

Anonymous said...

Selam alejki... :)
Jesi mi mashaAllah, vrijedna...
Neka te Allah, s.w.t., nagradi za svaki post i uložen tvoj trud u svakom segmentu tvoga života...amiiin...amiiin...amiiin... :D

Mahsuz-selam...

Odgojiti vodju, alima, hafiza said...

Esselamu alejkum wr wb


Amin, amin, amin i tebe. Potpisi se kadgod :)