Thursday, December 4, 2008

Koristi savjeti roditeljaima

1. Stavite roditeljstvo na prvo mjesto. Nije uvijek lako; traži vrijeme i napor, no odgoj djeteta mora biti obiteljski prioritet.

2. Vi ne možete izbjeći biti model svom djetetu, zato nastojte da to uvijek bude dobar model.
3. Uskladite ono sto poručujete kao model, to govorite djetetu kad ga potičete na poželjna ponašanja i akcije koje zajednički poduzimate kako bi se dijete učilo samodisciplini, usvajalo radne navike, njegovalo dobre odnose sa drugima.

4. Imajte kontrolu nad količinom vremena koju dnevno i tjedno provodite s djetetom. Uključite dijete u vas društveni život i potrudite se da vi budete uključeni u njegov.
5. Održavajte obiteljske rituale koji ce pomoči djetetu da nauči neka društvena ponašanja, pravila i bon-ton.
6. Slušajte dijete i čujte što vam govori i kad ne govori. Uzimajte ozbiljno ono što vam govori jer, vama naizgled nevažno za njega može biti životno važno.

7. Otvorite dobro oči i uši za sve ono čemu je vaše dijete izloženo (mediji, glazba, moda...)
8. Dajte djetetu uvijek jasno do znanja šta je dobro a šta lose, budite precizni i dosljedni. Ako dijete dobiva neusklađene i nedosljedne poruke od roditelja, postaje nesigurno i nepovjerljivo, priklanja se onome šta je za njega jednostavnije, ući kako izbjegavati pravila.
9. Postavite jasne granice do kojih dijete može ići u svojim zahtjevima i ponašanjima. Ako dijete kažnjavate, to mora biti kazna kojoj ono razumije razlog i nikad ne smije biti usmjerena na kršenje prava djeteta i njegovo psihičko ili tjelesno ugrožavanje.
10. Budite uvijek upoznati s time na koji način i s kime dijete provodi vrijeme kad nije s vama.

No comments: