Sunday, October 19, 2008

Vazno za odgoj i najvaznije

Esselamu alejkum wr wb

Obicno pod odgoj podrazumijevamo razvoj inteligencije kod djeteta te gradjenje pozitivnih osobina i lijepog ponasanja. No, to je tek treca ili cetvrta stepenica po vaznosti kada je rijec o odgoju i podizanju djeteta.
Najvaznije od svega je podizati zdravo dijete!
Zdravlje pocinje od usta tj. od hrane koja se unosi te od zuba. Bez zdrave hrane nista nije zagarantovano, a bez zdravih zuba ni najzdravija hrana nije garancija potpuno zdravog razvoja.

Zubi su povezani sa zdravljem koliko i higijena. Ali prema naucnicima zubi su povezani i sa inteligencijom. Naime, neki su naucnici otkrili da se sa brojem ispalih zubi smanjuje inteligencija. Bilo to tacno ili ne ipak zubi mnogo znace kad je u pitanju psiha. Osobe sa zdravim i lijepim zubima su mnogo sretnije, veselije i nasmijanije kroz zivot, pa je i kvalitet njihova zivota bolji, a samim time i zdravlje. Jer, opcepoznato je, da oni koji se vise smiju i osmjehuju salju svom mozgu poruke da je sve OK, a mozak i tijelo reaguju i luce se hormoni srece.

Prije nego bi djeca mogla kvalitetno i sistematski da uce potrebno im je osigurati dobro zdravlje, zdravu hranu, lijepe i zdrave zube te ih usreciti i uciniti psihicki zdravim osobama.
Tek nakon toga svega dolazi razvoj inteligencije kao spontana reakcija i prirodan slijed.
Zdrava i sretna djeca ce sa zadovoljstvom uciti jer je spoznaja svakom ljudskom bicu potreba i svako ljudsko bice posjeduje unutarnji instikt i volju za ucenjem. Samozadovoljstvo koje svaki pojedinac osjeca garant je i najbolja motivacija ka razvoju.

No kad su djeca u pitanju, u sve brige oko djece treba pomijesati mnogo mnogo ljubavi. Bez ljubavi sve bi bilo nepotpuno. I postoji mogucnost da se od zdrave i inteligentne djece nikad ne uspiju razviti emocionalno inteligentne osobe.
Pa cesto mozemo sresti kroz zivot pametne i zdrave osobe, akdemske gradjane koji su npr. nasilni i agresivni.
Postizanje nekog nivoa na intelektualnom planu ne garantira da ce osoba postati i emocionalno zrela i zdrava.
Zato dragi roditelji prije i poslije svega volite vasu djecu. Naucite kako da im iskazete ljubav, kako da ih bezuvjetno volite i kako da im pruzite spoznaju o vasoj ljubavi tako da je budu svjesni u svakom momentu njihova zivota. I kad ste ljuti, i kad ste veseli, i kada ste sa njima i kada ste daleko vazno je da znaju da ih mnogo volite.

No comments: