Friday, November 14, 2008

POKAŽI ŠTA OSJEĆAŠ...

Zanimljivo je znati da na terapijama masaže organa putem vježbi ispravnog disanja Kinezi objašnjavaju disanje kao životno uzimanje i davanje, tako kažu da ako površno dišemo mi površno i živimo, ali ako duboko i temeljito dišemo mi isto tako i živimo. Disanje je elementarni dio života bez kojeg se ne može, a ipak ljudi tako rijetko o disanju razmišljaju. Sad iskreno, kad ste Vi zadnji put svjesno disali i osjećali kako zrak osvježava svaku ćeliju Vašeg tijela? Ili, kad ste slobodno i svjesno pokazali šta osjećate?
Disanje je usko povezano s emocijama, jedno bez drugog ne može i za ljudska bića su od velikog značaja. Kad smo ljuti, naš ritam disanja je ubrzan, kad smo nečim uznemireni naše disanje nas guši, kad smo zadovoljni naše disanje je umjereno.
Ispravno i duboko disanje je preventiva negativnim emocijama, pa čak i u trenucima kad nastupi frustracija i ljutnja možemo primjeniti tehnike ispravnog disanja kako kod nas samih tako i kod naše djece, najbolja metoda je da ih zajedno praktikujemo svaki dan.
Naše disanje može ići u stilu da brojimo do 6 dok udišemo i isto tako da izdišemo s mislima u glavi “udišemo život, a izdišemo nemir”, a možemo to odraditi na još kvalitetniji način tako što ćemo jasno i ispravno izgovarati svako slovo šehadeta “la ilahe illallah” jer ono u sebi sadrži sva slova koja oslobađaju disajni sistem, kontrolišu otkucaje srca i održavaju disanje uravnoteženim.
Pored toga, dajemo djeci ispravan autoritet u Allahu, dž.š., a vjera u Njega podiže samopouzdanje, jača samokontrolu i usmjerava ih na njihove intelektualne sposobnosti : “ONE KOJI VJERUJU I ČIJA SE SRCA KAD SE ALLAH SPOMENE SMIRUJU – A SRCA SE, DOISTA, KAD SE ALLAH SPOMENE SMIRUJU.” (13:2 “POMOZITE SEBI STRPLJENJEM I MOLITVOM, A TO JE ZAISTA TEŠKO OSIM POSLUŠNIMA” (2:45) “SJEĆAJTE SE VI MENE, I JA ĆU SE VAS SJETITI...” (2:152)

Potiskivanje emocija uzrokuje niz nepoželjnih situacija kao što je na primjer glavobolja ako potisnemo frustraciju, začepljeni sinusi ako ne plačemo, grčevi u stomaku ako potisnemo uzbuđenje, tuča između dvije osobe ako potisnu ljutnju, napad panike zbog potisnutog straha i depresija zbog ugušene iritacije ili dosade.
Jako je bitno da učimo djecu da zdravo ispolje svoje emocije i da ih shvate kao priliku da nauče nešto novo, pa čak kad je i ljutnja u pitanju.
Da je ispoljavanje ljutnje nešto što je ispravno nalazimo i u primjeru Poslanika, a.s., na njegovom licu se tačno znalo kad je bio ljut, znao bi pocrvenjeti od ljutnje i ne bio pričao ni s kim, ali se znalo i kad je bio radostan po njegovom osmijehu i toplini pogleda.
Pojam sabura u islamu nije da gutamo i trpimo, a u sebi da negodujemo, nego da razumijemo i da se moralno uzdignemo. Ovo prvo shvatanje sabura može aktivirati psihosomatska oboljenja, a znamo da sve što je islamom naređeno ne nosi štetu sa sobom, što povlači zaključak da je ovakvo tumačenje sabura pogrešno. Pojam sabura se jedino može shvatiti na način da nam je to prilika da sebe preispitamo, da razmišljamo i da se uspijemo moralno uzdići za jedan stepen više.
Kad objašnjavamo našoj djeci pojam strpljenja mi ih ne tjeramo da bez prethodnog objašnjenja trpe ono što se od njih očekuje da trpe, nego se primjeni ova druga metoda, a to je razgovor i korištenje svih raspoloživih sredstava da dijete shvati zbog čega je njegov/njen postupak bio pogrešan.

Pripremila: dipl.psiholog Aida Tule

No comments: